- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 117 wyświetleń
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- ok. 500 g piersi kurczaka
- sól
- pieprz
- 2 szalotki (posiekane)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- kilka garści rozdrobnionej sałaty rzymskiej
- mała garść rzeżuchy
- 0,5 szklanki poszatkowanej czerwonej kapusty
- 1 duże mango (obrane i pokrojone w kostkę)
- 0,5 szklanki uprażonych pestek dyni
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka umyj, wysusz, wykrój żyłki itp., przypraw solą i pieprzem.
- Mięso usmaż na rozgrzanej oliwie na patelni grillowej, a następnie przełóż na talerz.
- Kiedy mięso ostygnie, pokrój poprzecznie w cienkie plasterki.
- Na tej samej oliwie zeszklij szalotki, dodaj ocet balsamiczny i smaż jeszcze 1-2 minuty, a następnie przełóż do miseczki. Dodaj oliwę, resztę octu balsamicznego, sól i pieprz. Wymieszaj składniki sosu.
- W większej misce wymieszaj ze sobą sałatę, mango, rzeżuchę, kapustę, kurczaka. Polej sosem i posyp pestkami dyni.
Wskazówki:
Zamiast szalotek możesz użyć zwykłej cebuli.
Mniam